• hlb_01

  hlb_01

 • hlb_02

  hlb_02

 • hlb_03

  hlb_03

 • hlb_04

  hlb_04

Alternaria alternata: ziekte of niet?

Het HLB heeft de laatste jaren veel onderzoek verricht naar de bladvlekkenziekte Alternaria in aardappelen. De schimmel Alternaria solani is de veroorzaker van deze ziekte. Over zijn kleine broertje, Alternaria alternata, bestaan twijfels. Zowel in de praktijk als in het onderzoek zijn er tegenstrijdige geluiden te horen over de ziekteverwekkende kracht van A. alternata. Dit heeft ook gevolgen voor de bestrijding van Alternaria, aangezien de schimmel algemeen in de lucht voorkomt en bestrijding met fungiciden slechts een beperkt aantal keer is toegestaan. 

 

Daarom is in 2012 een onderzoek uitgevoerd waarbij zowel in het lab als in het veld proeven zijn gedaan met beide schimmels. Uit de resultaten blijkt dat de ziekteverwekkende kracht van Alternaria alternata vrijwel nul is. Slechts in 1 ras werd een klein effect in het lab gevonden en dit ras was al verzwakt door een nutriëntengebrek. Deze bevindingen komen overeen met onderzoek verricht door PRI&PPO in 2005 en geven aan dat er geen basis is voor een specifieke bestrijding van Alternaria alternata. De aanwezigheid van deze schimmel in een bladvlek is een aanwijzing dat er iets anders mankeert wat wel een specifieke aanpak behoeft.

 

Uitgebreide rapportage vindt op dit moment plaats en wordt t.z.t. gepubliceerd op onze website. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jan Spoelder.

 

 

 

 AlternataLab

Laatste Tweets

HLBbv RT @SoilCaresNL: Mooi! Een uitgebreid artikel op @Boerderij_nl over hoe onze partner @HLBbv ons sensorlab gebruikt om snel & voordelig bode…
HLBbv Lees hier hoe we met @SoilCaresNL variatie in bemestingstoestand binnen percelen in beeld brengen. #npplhttps://t.co/63Tk7B6DPp
HLBbv @ejrampen 👍Tuurlijk!

 

 

 

 
© 2012 - Designed by CommPro Automatisering