• hlb_01

  hlb_01

 • hlb_02

  hlb_02

 • hlb_03

  hlb_03

 • hlb_04

  hlb_04

PlAMV watermonsters druppelen binnen

 b_175_175_16777215_00_images_nieuws_PlAMVwatermonsters.jpgDe eerste water monsters die getoetst moeten worden met de, door het HLB ontwikkelde, PCR toets op PlAMV zijn al binnen komen druppelen. De afkomst van deze monsters is zeer divers wat aangeeft dat PlAMV erg leeft in de leliegemeenschap. Zo zijn monsters afkomstig vanuit spoelbassins om te monitoren hoe deze ervoor staan voor wat betreft de PlAMV besmetting. Maar ook vanuit diverse organisaties die met PlAMV besmet water diverse proeven hebben gedaan en op deze wijze een idee willen krijgen wat er precies met het virus gebeurt, worden monsters ingestuurd. Dit geeft aan dat de PCR toets van het HLB een waardevol middel is geworden voor diverse partijen.


 

Onderzoek loopt door

Geregeld ontvangen wij op het HLB de vraag of de PCR een niet infectieus virusdeeltje aan kan tonen. Hiervoor is een eerst een kleine uitleg nodig over het virus. Een potex virus, wat het PlAMV virus is, is een langgestrekt RNA molecuul met de genetische informatie, omhuld door een eiwitmantel (zie ook onderstaande figuur). Dit eiwitmantel heeft het virus nodig om in een plantencel te komen, te vermeerderen en uiteindelijk schade aan te richten. Bij schade aan de eiwitmantel zal het virusdeeltje niet meer infectieus zijn maar nog wel aan te tonen met de PCR, welke immers op een klein deel van het RNA gebaseerd is. Het RNA heeft echter de eiwitmantel nodig voor bescherming van schadelijke componenten welke overal aanwezig zijn. De vraag is dus hoe lang duurt het voordat het RNA ook uit elkaar valt nadat de eiwitmantel beschadigd is.


b_175_175_16777215_00_images_nieuws_Potexvirus.jpg

Potexvirus, bestaande uit een langgestrekt RNA molecuul omhuld door een eiwitmantel.
Bron: http://viralzone.expasy.org/all_by_species/272.html


Mocht u graag een monster willen toesturen of vragen hebben kunt u ten alle tijden contact opnemen met Renate Ellens of Weijnand Saathof.

Laatste Tweets

HLBbv RT @SoilCaresWorld: Happy #WorldFoodDay!🍒🍉🍎 #DYK 95% of our food is directly or indirectly produced on our soils? Healthy #soil means heal…
HLBbv RT @SoilCaresWorld: Nutrient deficiency in #soils impacts people’s health! Fertilizing crops can improve human health #FertilizerDay @Ferti
HLBbv RT @TTjarda: We konden weer los vanmorgen, na alle nattigheid. #HLBbv https://t.co/VMC96Rt94q

 

 

 

 
© 2012 - Designed by CommPro Automatisering