• hlb_01

  hlb_01

 • hlb_02

  hlb_02

 • hlb_03

  hlb_03

 • hlb_04

  hlb_04

Teelttip: Bewaring aardappelen

Voor de bewaring van aardappelen is het belangrijk dat ze voldoende droog zijn. Dit is lastig te bepalen omdat bovenin de partij zich vaak een condens (zweet) laag vormt waarin de aardappelen natter zijn als onderin. Daarnaast moet er goed gekeken worden naar de aanwezigheid van rotte knollen omdat dit bepaald hoe droog een partij moet zijn.
Wanneer er (veel) rotte knollen in een partij zitten moeten deze geheel worden weggedroogd. Allereerst is het soort rot van belang. Vaak is het lastig te zien om welk soort rot het gaat. Stel dit vast via deskundige diagnose, bij voorkeur via een laboratorium.
In het geval van b.v natrot, pythium, fusarium moet er intensief vocht worden afgevoerd en verdeeld. In het geval van b.v. roodrot heeft het minder zin, omdat deze knollen maar langzaam vocht af geven gedurende een lange periode. Ook bij Phytophthora heeft intensief drogen weinig zin. Het is beter om dit soort rot minder intensief, maar over een veel langere periode te drogen.

 

Bewaarverliezen
Aardappelen in de bewaring geven vocht af. In principe is vochtverlies bewaarverlies. Dit geldt in geringe mate voor zetmeelaardappelen, omdat er bij vochtverlies geen zetmeel verloren gaat. Wel treden bij zetmeelaardappelen verliezen op door ademhaling.

De hoeveelheid vocht in de bewaring is sterk afhankelijk van een aantal factoren:
-    Rooiomstandigheden, hoeveel vocht gaat er mee naar binnen
-    Het ras.
-    De ademhaling van de aardappels, dit is afhankelijk van de temperatuur en de luchtvochtigheid. De ademhaling is bij 4/5°C minimaal.
-    Bij zware beschadigingen kunnen bewaarverliezen oplopen tot 20%.
-    Teveel vocht in de bewaring leidt tot vroege kieming. Kieming betekent 5% extra verlies.
-    Bij rimpeling van de schil is het bewaarverlies minimaal 10%.
-    De aanwezigheid van kiemen en beschadigingen. De kiem verliest 100 keer zo veel vocht als de schil en beschadigingen 300 keer zo veel vocht.

Laatste Tweets

HLBbv @ejrampen 👍Tuurlijk!
HLBbv RT @SoilCaresNL: Mooi! Een uitgebreid artikel op @Boerderij_nl over hoe onze partner @HLBbv ons sensorlab gebruikt om snel & voordelig bode…
HLBbv Nog mogelijkheden voor ondernemers voor AM begeleiding of bemestingadvies! Tot 15 December is indienen nog mogelijk. https://t.co/wrLebn2S3C

 

 

 

 
© 2012 - Designed by CommPro Automatisering