• hlb_01

  hlb_01

 • hlb_02

  hlb_02

 • hlb_03

  hlb_03

 • hlb_04

  hlb_04

Teelttip: Rooibeschadiging in aardappelen

Rooien met minimale beschadiging valt lang niet altijd mee. De optimale afstelling van een rooimachine in combinatie met de omstandigheden in het perceel is een kunst op zich.
De laatste weken heeft HLB diverse rooimachines en inschuurlijnen doorgemeten met behulp van een elektronische aardappel. Wat komen we vooral tegen?


Rooien:
•    Matig klapwerk. Zeker bij machines zonder doorvalmatten is goed klapwerk essentieel. Des te meer (lang) loof, des te moeilijker loofintrekrollen er voldoende uit kunnen halen. Dit geeft uiteindelijk vooral problemen op de egelbanden/loofbanden, waar aardappelen te ver mee naar boven rollen of het loof in hopen gaat rollen.
•    Slijtage rooibek: De lippen aan het einde van de beitels hangen te ver door. Dit is door oplassen eenvoudig op te lossen.
•    Afstelling loofvingers te agressief of juist het tegenovergestelde. Vaak staan de loofvingers afgesteld op de omstandigheden van het seizoen en niet op de omstandigheden in  het perceel. Simpel gezegd wordt er te weinig gevarieerd met de afstelling van de loofvingers. Hier is vaak veel te winnen. In principe moeten de loofvingers zover mogelijk naar achteren worden geplaatst, immers elke knol die tegen een loofvinger stoot loopt een beschadiging op. Komt er te veel loof op de loofmat/egelmat, dan moeten de loofvingers strakker staan. Ook komen we vaak tegen dat de gewichten op de loofvingers op het eind van het steeltje staan. Hierdoor is de weerstand groter, maar ook de beschadigingen. In de praktijk blijkt, dat als de gewichten halverwege het steeltje staan, dit nooit een probleem is. Meestal kunnen ze ook tegen het draaipunt aan worden gezet.
•    Stand loofmat/egelmat te vlak. Hierdoor rollen de aardappelen te ver naar boven waardoor er extra beschadiging optreedt. Draai de loofmat/egelmat zo steil dat het loof net niet gaat rollen.
•    Toerental machine te hoog. Meestal kunnen de toerentallen van de aftakas wel (iets) worden verlaagd.
•    Toerentallen van egelmatten van verstekrooiers te hoog. Hierdoor ‘stuiteren’ de aardappelen te veel.
•    Geen valbrekers in kippers
In de praktijk zien we vaak dat een machine op een ander perceel iets aggresiever is afgesteld vanwege moeilijkere omstandigheden en vervolgens bij een volgend perceel niet weer wordt teruggezet. Continue aandacht voor beperking rooibeschadiging blijft een belangrijk punt.


Inschuren:
•    Te geringe aardappelstroom op de banden. Des te dikker de aardappelstroom, des te minder beschadiging.
•    Valhoogtes van band op band en van de hallenvuller in de hoop te hoog. Vaak blijkt dat de valhoogtes vrij gemakkelijk iets kunnen worden verlaagd.
•    Bij de val van de aardappelen op een band komen de knollen terecht op een steunrol onder de band. Dit is eenvoudig op te lossen door de verschillende apparaten van de inschuurlijn net iets anders neer te zetten, zodat de val van de aardappelen tussen de rollen terecht komt. Ook kan in veel gevallen het verwijderen van de rol aan het begin van een band een eenvoudige oplossing zijn.

Laatste Tweets

HLBbv RT @SoilCaresNL: Mooi! Een uitgebreid artikel op @Boerderij_nl over hoe onze partner @HLBbv ons sensorlab gebruikt om snel & voordelig bode…
HLBbv Lees hier hoe we met @SoilCaresNL variatie in bemestingstoestand binnen percelen in beeld brengen. #npplhttps://t.co/63Tk7B6DPp
HLBbv @ejrampen 👍Tuurlijk!

 

 

 

 
© 2012 - Designed by CommPro Automatisering