• hlb_01

  hlb_01

 • hlb_02

  hlb_02

 • hlb_03

  hlb_03

 • hlb_04

  hlb_04

De zin en onzin van een behandeling tegen Rhizoctonia

rhizoAl jarenlang wordt er op veel percelen in het zetmeelaardappelgebied schade geconstateerd door Rhizoctonia. De schimmel overleeft zowel in de grond als op pootgoed in sclerotiën (lakschurft). Het pootgoed kan relatief eenvoudig worden behandeld tegen deze schimmel en een bestrijding is echter lang niet altijd noodzakelijk. Een puur visuele beoordeling is niet mogelijk, sclerotiën is wel te zien met het oog maar de vitaliteit van de schimmel is niet zichtbaar. Telers die een gerichte en economisch verantwoorde behandeling willen toepassen laten monsters van het pootgoed analyseren op zowel de Rhizoctonia-index als de vitaliteit. Wanneer u aan de hand van deze combinatie pootgoed laat analyseren wordt er door HLB een gericht advies gegeven of een knolbehandeling al dan niet noodzakelijk is. Er is al ruim 15 jaar een positieve ervaring met dit product.

Door alleen een knolbehandeling toe te passen is het nog steeds mogelijk dat het gewas wordt aangetast door Rhizoctonia vanuit sclerotiën in de grond. De laatste jaren is een toename te constateren van een grondbehandeling, bij een hoge Rhizoctonia-druk vanuit de grond zijn de ervaringen hiermee vaak positief.
Regelmatig zijn er vragen of een knolbehandeling nog wel noodzakelijk is, als er een grondbehandeling wordt toegepast. Het is gebleken dat knollen vrijwel niet worden behandeld met een grondbehandeling, het middel komt slechts aan één kant op de knol en bovendien in een dusdanig lage dosering dat hier geen enkele werking van mag worden verwacht. Kortom: Rhizoctonia bestrijding op de knollen gaat niet d.m.v. een grondbehandeling. Doe uw voordeel er mee!

Laatste Tweets

HLBbv RT @SoilCaresNL: Mooi! Een uitgebreid artikel op @Boerderij_nl over hoe onze partner @HLBbv ons sensorlab gebruikt om snel & voordelig bode…
HLBbv Lees hier hoe we met @SoilCaresNL variatie in bemestingstoestand binnen percelen in beeld brengen. #npplhttps://t.co/63Tk7B6DPp
HLBbv @ejrampen 👍Tuurlijk!

 

 

 

 
© 2012 - Designed by CommPro Automatisering