• hlb_01

  hlb_01

 • hlb_02

  hlb_02

 • hlb_03

  hlb_03

 • hlb_04

  hlb_04

Lastige AM-populaties via rassenkeuzetoets goed te beheersen.

rassenkeuzetoetsHLB voert al jaren als een van de weinige laboratoria de z.g. AM rassenkeuzetoets uit. Dit is een toets waarbij de virulentie van aardappelcystenaaltjes op een praktische en betaalbare manier in beeld wordt gebracht. Door de cystenvermeerdering op diverse aardappelrassen te meten, kan worden voorspeld welke aardappelrassen wel en niet geschikt zijn voor het betreffende perceel waar de cysten uitgehaald zijn. Vroeger werd de toets direct uitgevoerd in de grond van het perceel, omdat de AM populaties meestal in hoge dichtheden en egaal verdeeld over het perceel voorkwamen. Door het gebruik van resistente rassen zijn de hoge en egale besmettingen sterk afgenomen en zijn de cysten (gelukkig) vaak schaars. Een directe toets in de grond van het perceel is in zo’n geval minder betrouwbaar. Tegenwoordig worden weer nieuwe haarden aangetroffen met virulente AM populaties die zich toch hebben kunnen vermeerderen. Door deze haarden gericht te monsteren en de (vaak weinige) cysten te verzamelen en in potgrond te toetsen kan juist een heel betrouwbaar beeld worden gegeven van het actuele virulentieniveau en kan een uitspraak worden gedaan over de aardappelrassen die nog effectief zijn voor het terugdringen van de besmetting. Ook pootgoedtelers die na de teelt van vatbare rassen een nieuwe haard in beeld hebben gebracht, kunnen vaak voldoende cysten met levende larven verzamelen voor de rassenkeuzetoets en aan de hand van de uitslag nog op tijd maatregelen treffen.


Hoe gaat de rassenkeuzetoets nu precies in z´n werk. De cysten worden op het laboratorium van HLB uit de grond gehaald en opengebroken, waarna de vrijgekomen larven in gelijke aantallen in kleine potjes met potgrond worden geïnjecteerd. In elk potje wordt vervolgens een klein knolletje van een bepaald ras gepoot en na een aantal weken worden de nieuwe cysten langs de wand van het potje met het blote oog geteld. Er worden verschillende resistente rassen gepoot en het aantal nieuwe cysten op deze rassen wordt vergeleken met het aantal cysten op het vatbare ras (bijvoorbeeld Bintje). Met deze toets kan worden bepaald welke rassen een vermeerdering geven en daarom ongeschikt zijn en van welke rassen wel een bestrijdingseffect kan worden verwacht. Met deze gegevens kunnen telers flinke tijdwinst maken in hun bestrijdingsstrategie.
In de praktijk blijkt dat AM populaties binnen één bedrijf sterk in virulentie kunnen verschillen. Wat op het ene perceel het meest resistente aardappelras is, kan op een naastgelegen perceel wel helemaal verkeerd zijn. Als op een perceel  een ras wordt gebruikt dat niet of onvoldoende resistent is tegen de aanwezige AM populatie, kost het jaren (en veel geld) om de besmetting  weer binnen de perken te krijgen.
Hoe kan een rassenkeuzetoets worden aangevraagd: de toetsen worden vanaf eind januari tot begin mei op het HLB laboratorium ingezet. Het is belangrijk dat ruim voor dit tijdstip de grond met cysten wordt aangeleverd. Dit betekent dat er snel moet worden gehandeld om nog in aanmerking te komen voor een toets. Als bekend is waar de haard of zware besmetting zich bevindt is het raadzaam om nu zo snel mogelijk een emmer besmette grond te verzamelen en naar HLB te sturen.
Er kunnen 7 rassen worden aangemeld voor de toets. Voor rassen die bij HLB niet voorradig zijn moeten kleine knolletjes (maat 25/28) worden meegeleverd.  Deze rassen kunnen dan in de rassenkeuzetoets worden opgenomen.
De ervaring leert dat de meeste AM populaties op grond van het rassenkeuzeadvies sterk worden gereduceerd!

Laatste Tweets

HLBbv @ejrampen 👍Tuurlijk!
HLBbv RT @SoilCaresNL: Mooi! Een uitgebreid artikel op @Boerderij_nl over hoe onze partner @HLBbv ons sensorlab gebruikt om snel & voordelig bode…
HLBbv Nog mogelijkheden voor ondernemers voor AM begeleiding of bemestingadvies! Tot 15 December is indienen nog mogelijk. https://t.co/wrLebn2S3C

 

 

 

 
© 2012 - Designed by CommPro Automatisering