• hlb_01

  hlb_01

 • hlb_02

  hlb_02

 • hlb_03

  hlb_03

 • hlb_04

  hlb_04

Voorjaar 2013

Voorjaar2013Het voorjaar heeft deze keer lang op zich laten wachten. Het mooie weer in halverwege maart bleek een valse start te zijn.
Inmiddels zijn de voorjaarswerkzaamheden nog in volle gang en zijn we onaangenaam geconfronteerd met schadelijke weersinvloeden. Strenge nachtvorsten en flinke winderosie hebben al schade veroorzaakt in diverse gewassen. We hopen natuurlijk dat de rest van het seizoen gunstiger zal uitpakken.
Naast de weersinvloeden komen we ook andere aandachtspunten tegen. Kwaliteit pootgoed is een van de belangrijkste hierin. Bij enkele partijen valt de kwaliteit tegen. O.a. fusarium is hier de oorzaak van. Opvallend is dat deze fusariumbesmetting pas sinds kort zichtbaar is geworden. Met veel kunst en vliegwerk wordt geprobeerd al het mogelijke te doen, want de beschikbaarheid van vervangend pootgoed is zeer beperkt. De waarde van de PootgoedScan van HLB komt in deze situaties wel sterk naar voren. Met de PootgoedScan is een latente besmetting veel eerder zichtbaar en kan er veel beter op worden geanticipeerd. Ook structurele kwaliteitsaspecten komen hiermee aan het licht. Zeker voor telers die hun pootgoed zelf vermeerderen is de PootgoedScan een echte aanrader. Mogelijkheden om structureel de kwaliteit van het pootgoed te verbeteren komen hierbij duidelijk aan het licht.

 

Verder zien we de laatste jaren een toename in grondbehandelingen tegen Rhizcotonia. Een belangrijk aandachtspunt is de positie van de doppen en daarmee de verdeling van het middel in de grond. Uit onderzoek is gebleken dat een systeem met 3 doppen het beste werkt. Hierbij moet één dop in de pootgeul zijn gericht en 2 doppen bij de schijven die in de bewegende grond spuiten. Op deze manier komt het middel in de juiste zone terecht en worden stengels en stolonen het best beschermd. In de praktijk zien we dat dit systeem niet overal op de ideale manier is aangebracht. Bedenk dat als de verdeling van het middel niet ideaal is, de werking ook niet ideaal is. Vaak is een afstelling eenvoudig te verbeteren.

 

Laatste Tweets

HLBbv @ejrampen 👍Tuurlijk!
HLBbv RT @SoilCaresNL: Mooi! Een uitgebreid artikel op @Boerderij_nl over hoe onze partner @HLBbv ons sensorlab gebruikt om snel & voordelig bode…
HLBbv Nog mogelijkheden voor ondernemers voor AM begeleiding of bemestingadvies! Tot 15 December is indienen nog mogelijk. https://t.co/wrLebn2S3C

 

 

 

 
© 2012 - Designed by CommPro Automatisering