• hlb_01

  hlb_01

 • hlb_02

  hlb_02

 • hlb_03

  hlb_03

 • hlb_04

  hlb_04

Schema Bodemplagen

Al jaren lang kunnen telers bij het maken van een bouwplan gebruik maken van het Aaltjeswaardplantschema, een handig hulpmiddel waarmee snel is op te zoeken op welke gewassen diverse soorten aaltjes zich kunnen vermeerderen, in welke gewassen schade te verwachten is wanneer een bepaalde aaltjespopulatie aanwezig is in de bodem, en welke gewassen gekozen kunnen worden wanneer een teler een aaltjespopulatie juist wil terugdringen.

PPO, IRS en HLB hebben, gefinancierd door de Productschappen Akkerbouw en Tuinbouw een vergelijkbaar schema opgesteld waarin informatie is te vinden over het risico van een aantal bodemgebonden insecten zoals bijvoorbeeld ritnaalden, bietenvliegen en bonenvliegen. Op dezelfde manier als in het Aaltjeswaardplantschema is hier informatie te vinden over het risico van bodemplagen voor een groot aantal akkerbouwmatig geteelde gewassen: het Schema Bodemplagen. Uit het schema kan de teler informatie halen met betrekking tot beheersingsmogelijkheden van plagen door vruchtwisseling, met als uiteindelijke doelen verhoging van het rendement van een teelt, en waar mogelijk besparing van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Naast insecten is ook een aantal andere bodemplagen in het schema opgenomen, zoals wortelduizendpoten of de gevlekte akkerslak.

 

Klik hier voor het Schema Bodemplagen.SchemaBodemplagenFoto


Het schema en een volledige rapportage met achtergrondinformatie over alle in het schema opgenomen plaagorganismen is te vinden op de website Kennisakker.nl.
http://www.kennisakker.nl/kenniscentrum/document/schema-bodemplagen

Laatste Tweets

HLBbv RT @SoilCaresWorld: Happy #WorldFoodDay!🍒🍉🍎 #DYK 95% of our food is directly or indirectly produced on our soils? Healthy #soil means heal…
HLBbv RT @SoilCaresWorld: Nutrient deficiency in #soils impacts people’s health! Fertilizing crops can improve human health #FertilizerDay @Ferti
HLBbv RT @TTjarda: We konden weer los vanmorgen, na alle nattigheid. #HLBbv https://t.co/VMC96Rt94q

 

 

 

 
© 2012 - Designed by CommPro Automatisering