• hlb_01

  hlb_01

 • hlb_02

  hlb_02

 • hlb_03

  hlb_03

 • hlb_04

  hlb_04

Ozonproeven gestart bij HLB

20140425 143454In de aardappelteelt wordt schade door ozon vaak verward met symptomen van de schimmelziekte Alternaria en gebreksverschijnselen. Bemonstering in het veld met behulp van LeafSpot over de afgelopen 5 jaar laat zien dat ongeveer 75% van de bladvlekken veroorzaakt wordt door ozon.


Afgelopen weken is HLB druk geweest met het voorbereiden van de ozonproeven en zijn gesprekken gevoerd met participanten in het ozon onderzoek. Inmiddels zijn we gestart met de proeven. Een twintigtal rassen wordt getest onder geconditioneerde omstandigheden op  ozongevoeligheid. Hiervoor hebben we diverse aardappels gepoot in potten en eind van deze maand zal ozon toegediend worden om de symptomen op de verschillende rassen vast te stellen. Bekend is namelijk dat symptomen per ras kunnen verschillen. Tevens zijn aardappels gepoot waarbij diverse middelen worden getest om te kijken of deze effect hebben op de mate van ozonschade. De komende jaren hoopt HLB met de opgedane kennis van de nieuwe proeven actief te zoeken naar oplossingen voor het ozonprobleem.


Op donderdag 3 juli zal HLB een themadag wijden aan de ozonproblematiek. Op het demo/proeven platform van HLB zal onder veldomstandigheden in diverse gewassen en rassen ozonschade kunstmatig worden opgewekt.


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met HLB; Geert Horlings (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), Rozemarijn de Vries (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), Jan Spoelder (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) en Lo Turkensteen (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).


Wij hopen u te zien op donderdag 3 juli!

 

Lees hier het artikel; Ozonproeven bij HLB uit Nieuwe Oogst 10 mei 2014

Laatste Tweets

HLBbv @ejrampen 👍Tuurlijk!
HLBbv RT @SoilCaresNL: Mooi! Een uitgebreid artikel op @Boerderij_nl over hoe onze partner @HLBbv ons sensorlab gebruikt om snel & voordelig bode…
HLBbv Nog mogelijkheden voor ondernemers voor AM begeleiding of bemestingadvies! Tot 15 December is indienen nog mogelijk. https://t.co/wrLebn2S3C

 

 

 

 
© 2012 - Designed by CommPro Automatisering