• hlb_01

  hlb_01

 • hlb_02

  hlb_02

 • hlb_03

  hlb_03

 • hlb_04

  hlb_04

Veel vrijwillige bemonstering in 2013/2014

DSCF0154Door de goede weersomstandigheden in de herfst was het voor HLB goed mogelijk om met de quads veel grondmonsters te steken. Door de grote aanvoer werd de wachttijd voor de uitslag voor veel telers langer dan ze normaal gewend zijn. Aan de hand van de uitslagen is te zien dat bij langere begeleiding de hoge besmettingen niet meer of slechts sporadisch worden gevonden en dat steeds meer percelen vanuit besmettingen richting AM-vrij gaan. Ook is te zien dat er veel verschil is tussen de reacties van verschillende AM-populaties op de resistente rassen. Dit maakt AM begeleiding maatwerk op de vierkante meter.

 

Effecten begeleiding door HLB en partners
HLB pakt samen met ProfytoDSD en Pars graanhandel de AM-problematiek bedrijf breed aan omdat duidelijk is gebleken dat hiermee de beste resultaten worden verkregen. Aan de hand van de vrijwillige en officiële monsteruitslagen van alle percelen binnen het bedrijf worden de aardappelrassen zo goed mogelijk geplaatst. Daarnaast worden de aanvullende bestrijdingsmaatregelen en monsterkansen in het advies optimaal ingezet en is er de mogelijkheid voor ruggespraak. Hierdoor is het aantal officieel besmette perceelsgedeeltes bij veel deelnemers in de afgelopen jaren sterk afgenomen.

 

Vrijwillig monsteren belangrijk!
In vrijwillige bemonstering is het aantal percelen met lage of beginnende AM-besmettingen nog steeds hoog. Dit houdt in dat officieel monsteren op deze percelen nog altijd extra risicovol is, vooral als in het verleden al officiële besmettingen op deze percelen hebben gelegen. Op deze perceel gedeeltes moet namelijk extra zwaar (1500 ml/ha) worden bemonsterd. Om een goed advies te krijgen is het belangrijk om deze AM-besmettingen goed in beeld te hebben. HLB heeft op dit gebied al veel ontwikkeld. Zo was HLB het eerste laboratorium die soortbepaling via DNA-technieken heeft ontwikkeld en is HLB het enige laboratorium die meer dan 90% met quads bemonsterd, waarbij meer dan 800 steken per ha worden genomen. De combinatie van veel steken (grote kans op het vinden van kleine haardjes) met een soortbepaling via DNA (1 cyste met inhoud is hierbij al voldoende) en het HLB AM vrij advies, geeft u de mogelijkheid om heel snel kleine beginnende haarden met de juiste maatregelen aan te pakken. Dit voorkomt de opbouw van moeilijk te bestrijden populaties.


Doorgeven van bemonstering kan direct aan HLB via Marleen van de Griend 06-55176351 of mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Laatste Tweets

HLBbv @ejrampen 👍Tuurlijk!
HLBbv RT @SoilCaresNL: Mooi! Een uitgebreid artikel op @Boerderij_nl over hoe onze partner @HLBbv ons sensorlab gebruikt om snel & voordelig bode…
HLBbv Nog mogelijkheden voor ondernemers voor AM begeleiding of bemestingadvies! Tot 15 December is indienen nog mogelijk. https://t.co/wrLebn2S3C

 

 

 

 
© 2012 - Designed by CommPro Automatisering