• hlb_01

  hlb_01

 • hlb_02

  hlb_02

 • hlb_03

  hlb_03

 • hlb_04

  hlb_04

Natte grondontsmetting tegen AM kan niet worden vervangen door granulaat in de herfst.

Natte grondontsmetting tegen AM kan niet worden vervangen door granulaat in de herfst.

 

Aaltjes kunnen in veel gewassen een bedreiging zijn voor de opbrengst en de kwaliteit van akkerbouw-en bolgewassen. Daarom wordt ieder jaar veel geld en tijd besteed aan beheersing van aaltjes. In bepaalde bouwplannen is 1 x in de vijf of zes jaar een natte grondontsmetting uitvoeren een goede methode gebleken om aaltjesschade te beheersen. Door de nieuwe beperkingen bij het gebruik van Monam valt deze strategie voor een aantal telers af. Er wordt naarstig gezocht naar alternatieven. Bij HLB komen vragen binnen over het effect van granulaten tegen AM in de herfst of winter. Dit is echter geen zinvoile toepassing en kost alleen maar geld. 

 

Om misverstanden te voorkomen is het belangrijk om te weten wat granulaten wel kunnen doen en wat niet. Bij aardappelmoeheid werkt granulaat alleen op de uit de cysten gelokte aaltjes. Deze worden op hun weg naar de wortels verlamd en kunnen daardoor geen schade geven of zich vermeerderen.  Dit gebeurt alleen tijdens de aardappelteelt in het voorjaar tot vroege zomer. Granulaten zijn daarom dan ook op dit tijdstip toegelaten. Granulaat heeft  geen enkel effect op de lokking van cystenaaltjes en werkt ook niet in de cyst. 

 

Bij de aanpak van AM met resistente aardappelrassen kan granulaat een prima ondersteuning bij minder tolerante rassen. Bij dergelijke rassen kan de groei op zwaarder AM besmette stukjes (haarden) sterk worden bevorderd, waardoor de lokking (= bestrijding) op juist deze plaatsen veel beter is. 

 

Laatste Tweets

HLBbv RT @SoilCaresWorld: Happy #WorldFoodDay!🍒🍉🍎 #DYK 95% of our food is directly or indirectly produced on our soils? Healthy #soil means heal…
HLBbv RT @SoilCaresWorld: Nutrient deficiency in #soils impacts people’s health! Fertilizing crops can improve human health #FertilizerDay @Ferti
HLBbv RT @TTjarda: We konden weer los vanmorgen, na alle nattigheid. #HLBbv https://t.co/VMC96Rt94q

 

 

 

 
© 2012 - Designed by CommPro Automatisering