• hlb_01

  hlb_01

 • hlb_02

  hlb_02

 • hlb_03

  hlb_03

 • hlb_04

  hlb_04

Resistentietoetsen

In de winterperiode worden zaailingen getoetst op resistenties tegen AM en wratziekte.

 

AM-toets

AM kan worden getoetst op verschillende pathotypen: Globodera rostochiensis  (Ro1, 2/3, 4 en 5) en G. pallida  (Pa2 en Pa3), in het verleden wel A, BC, F, G, D en E genoemd.

Een eerste screening gebeurt doorgaans in gesloten containertjes (closed containertoets).

De officiële AM resistentietoetsen worden uitgevoerd onder borging van NVWA en aanmeldingmoet bij de NAK, vóórhalf december 2014. Het resistentiecijfer wordt als Relatieve Vatbaarheid (%)weergegeven, dit is de procentuele vermeerdering op het toets ras ten opzichte van het vatbare controle ras Desiree.

 

Wratziekte resistentietoets

Wratziekte (Synchytrium endobioticum) kan worden getoetst op de pathotypen 1, 2, 6 en 18. Zowel de Spieckermann- als de Lemmerzahltoets kan worden uitgevoerd. Bij de Spieckermann toets worden oogstukjes geïnoculeerd met wintersporangiën (in grond) en na 8-10 weken worden ze beoordeeld op aantasting. Bij het inzetten van de Lemmerzahl toets wordt op een oogstukje een vers wratje (met zomersporangiën) geplaatst en goed vochtig gehouden, 4-6 weken later zijn de stukjes te beoordelen. Voor de officiële wratziektetoets wordt de Spieckermann toets gebruikt, ook deze toets wordt uitgevoerd onder borging van NVWA en aangemeld bij de NAK.

 

Wortelknobbelaaltje

Naast AM en wratziekte is het ook mogelijk om rassen te toetsen op het maïswortelknobbelaaltje Meloidogyne chitwoodi. HLB heeft goede ervaringen met een containertoets voor een eerste screening.

             

Lemmerzahltoets     -          Kijkje in de 'Wratziekte-keuken' van HLB                                                                                                                                                                                                                                  

Wratziektelemmerz

WZkeuken

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Margriet Boerma, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Laatste Tweets

HLBbv @ejrampen 👍Tuurlijk!
HLBbv RT @SoilCaresNL: Mooi! Een uitgebreid artikel op @Boerderij_nl over hoe onze partner @HLBbv ons sensorlab gebruikt om snel & voordelig bode…
HLBbv Nog mogelijkheden voor ondernemers voor AM begeleiding of bemestingadvies! Tot 15 December is indienen nog mogelijk. https://t.co/wrLebn2S3C

 

 

 

 
© 2012 - Designed by CommPro Automatisering