• hlb_01

  hlb_01

 • hlb_02

  hlb_02

 • hlb_03

  hlb_03

 • hlb_04

  hlb_04

Tagetes inzetten als biologische bodemontsmetting

Tagetes (Afrikaantje) kan uitstekend worden ingezet als biologische bodemontsmetting bij een hoge Pratylenchus penetrans besmetting, vanwege de actieve dodende werking van de wortels. Bovendien ligt het gewas niet in de smaak bij veel andere plantparasitaire aaltjessoorten, waardoor ze zich niet kunnen voeden en vermeerderen en daardoor in meerdere of mindere mate afsterven tijdens de teelt.

tagetesveld 

Tagetes wordt in ons land al regelmatig toegepast als tussengewas bij de boom- en bollenteelt. Het is technisch gezien een succes, maar economisch nog onvoldoende rendabel voor een grootschalige toepassing in de bollenteelt of in de akkerbouw. Terwijl het wel sterk zou bijdragen aan de duurzaamheid van de teelten. Deze positieve gedachte was in de winter 2013/2014 voor HLB en New Businesses aanleiding om met ondersteuning van Food Future een innovatieadvies op te stellen voor de realisatie van een hoger rendement van de Tagetes teelt. Daarin speelt de winning van Luteïne uit de Tagetes bloem een centrale rol. Luteïne is een stof die gebruikt wordt tegen bepaalde oogaandoeningen en daarnaast wordt het als natuurlijke kleurstof in de Food en Feed sector gebruikt. Op dit moment wordt de stof van ver geïmporteerd, terwijl lokale winning een groot aantal voordelen op kunnen leveren.

 

De eerste resultaten van het kleinschalige onderzoek in 2014 zijn inmiddels beschikbaar. De luteïne opbrengst van een aantal geteste Tagetes cultivars op het HLB proefveld in Wijster blijkt goed te zijn en vergelijkbaar met testresultaten in Virginia, een van de regio’s die geschikt is voor Luteïne productie. Verder blijken de verliezen van Luteïne beperkt bij het oogsten en verwerken van de bloemen. Het positieve resultaat geeft aanleiding om het onderzoek in 2015 voort te zetten.

 

Weijnand Saathof, HLB

Sjoerd Hoekstra, New Businesses  

http://www.newbusinesses.nl/nl/

 

Mede mogelijk gemaakt door:

http://www.ltonoord.nl/fondsen

 

 

 

Laatste Tweets

HLBbv RT @SoilCaresWorld: Happy #WorldFoodDay!🍒🍉🍎 #DYK 95% of our food is directly or indirectly produced on our soils? Healthy #soil means heal…
HLBbv RT @SoilCaresWorld: Nutrient deficiency in #soils impacts people’s health! Fertilizing crops can improve human health #FertilizerDay @Ferti
HLBbv RT @TTjarda: We konden weer los vanmorgen, na alle nattigheid. #HLBbv https://t.co/VMC96Rt94q

 

 

 

 
© 2012 - Designed by CommPro Automatisering