Nieuwsbrief 1 - 2013

mail
           
  Nieuwsbrief n°17 - 23 oktober 2017  
 
 

Beste Lezer,

Dit is de eerste nieuwsbrief van 2013 met o.a. de aankondiging van de nieuwe App van HLB, PlantCheck. In deze nieuwsbrief kunt u naast actuele zaken ook tips en wetenswaardigheden verwachten. Wij wensen u veel leesplezier. 
 

HLB lanceert de nieuwe App PlantCheck!!!

72 ap476439.jpgPlantCheck is een handig hulpmiddel bij het stellen van een snelle diagnose van ziekten, plagen en gebreken. Met PlantCheck fotografeert u symptomen op een plant, bol, wortel of stengel van akkerbouw- en bloembolgewassen. De foto wordt met GPS coőrdinaten verstuurd naar HLB. Onze experts geven op basis van de foto een eerste indicatie van het mogelijke probleem. Om u zo goed mogelijk te kunnen helpen is een scherpe en gedetailleerde foto nodig.

Lees meer 
 

PAMV in aardappelen

Afbeelding PAMV

De afgelopen maanden zien we op het laboratorium van HLB een opvallende stijging in het aantal monsters waarin PAMV (PotatoAucubaMosaicVirus) wordt aangetroffen. PAMV wordt ook wel aucubabont, krenterigheid of pseudo-netnecrose genoemd.

In het loof is PAMV te herkennen als geelverkleuringen die makkelijk verward kunnen worden met die van stengelbont (TRV) en zwabbertop (PMTV). Afhankelijk van virusstam.... 

Lees meer
 

Studiegroep seizoen

studiecl2Het studiegroep seizoen gaat weer van start. Ook dit jaar gaan we weer diverse studiegroepen begeleiden op het gebied van AM en vrijlevende aaltjes.

In samenwerking met aardappelhandelshuizen, waterschappen, toeleveranciers, handel en verwerkende industrie gaan we ook dit jaar verschillende studiegroepen begeleiden door het hele land.

Lees meer
 

De zin en onzin rhizovan een behandeling tegen Rhizoctonia

De schimmel overleeft zowel in de grond als op pootgoed in sclerotiën (lakschurft). Het pootgoed kan relatief eenvoudig worden behandeld tegen deze schimmel en een bestrijding is echter lang niet altijd noodzakelijk. Een puur visuele beoordeling is niet mogelijk, sclerotiën is wel te zien met het oog maar de vitaliteit van de schimmel is niet zichtbaar. Telers die een gerichte en economisch verantwoorde behandeling willen toepassen laten monsters van het pootgoed analyseren op zowel de Rhizoctonia-index als de vitaliteit. Wanneer u aan de hand van deze combinatie pootgoed laat analyseren wordt er door HLB een gericht advies gegeven of een knolbehandeling al dan niet noodzakelijk is

Lees meer
 

Zwavelbemesting in zetmeelaardappelen

kaart zwaveldepositie

Hoewel aardappelen één van de minder zwavelbehoeftige gewassen is, kan een zwavelgift toch zinvol zijn. Doordat er minder zwavel wordt uitgestoten en de lucht dus schoner wordt, komt er via depositie (neerslag) minder zwavel op de gewassen terecht. Uit proeven van HLB blijkt dat bij het gebruik van zwavelhoudende meststoffen een opbrengstverhoging van enkele tonnen is te realiseren. Ook het afgelopen jaar hebben we zwavelgebrek in de percelen gezien. 

Lees meer
 
 
     
--
- message
--
Powered by AcyMailing