Nieuwsbrief 2 - 2013

mail
         Afbeeldingalledrie  
  Nieuwsbrief 2 - mei 2013  
 
   

HLB als eerste bedrijf met een PhytoBac in Noord Nederland

PhytoBacHLBHLB heeft als eerste bedrijf in de noordelijke regio een PhytoBac aangeschaft. Hiermee kan op duurzame en milieuvriendelijke wijze het reinigingswater met resten van gewasbeschermings middelen en resten van dompelbaden zoals die gebruikt worden in de bloembollenteelt worden verwerkt. De afvalstromen worden in hun geheel verdampt en afgebroken, zonder risicovolle restanten van water of grond die afgevoerd moeten worden. De PhytoBac is een volkomen van het milieu gescheiden compartiment waarin de proces plaatsvindt. 

Lees meer
 

Aanleggen veldproeven in volle gang

Aanlegproefveld1Na een lange winter zijn de proefvelddienst en onderzoekers van HLB nog volop bezig met het planten en poten van proeven, op dit moment vooral in lelies en aardappelen. Voor het machinaal poten gebruikten we altijd een voor veldproeven aangepaste tweerijige pootmachine, maar afgelopen winter is een vierrijige pootmachine aangepast om daarmee de nodige behandelingen met gewasbeschermingsmiddelen op de pootmachine te kunnen uitvoeren.

Lees meer


 

Voorjaar 2013

Voorjaar2013Het voorjaar heeft deze keer lang op zich laten wachten. Het mooie weer halverwege maart bleek een valse start te zijn. Inmiddels zijn de voorjaarswerkzaamheden nog in volle gang en zijn we onaangenaam geconfronteerd met de schadelijke weersinvloeden. Strenge nachtvorsten en flinke winderosie hebben al schade veroorzaakt in diverse gewassen. We hopen natuurlijk dat de rest van het seizoen gunstiger zal uitpakken. Naast de weersinvloeden komen we ook andere aandachtspunten tegen. Kwaliteit pootgoed is één van de belangrijkste hierin. Bij enkele partijen valt de kwaliteit tegen. 

Lees meer
 

Gewassen controleren met PlantCheck

72 ap476439.jpgWanneer u uw pootgoed heeft ontvangen is het goed om deze te controleren. Wanneer u rotte knollen tegenkomt of knollen die u anderzins niet vertrouwd en u weet niet wat de oorzaak is dan kunt u deze fotograferen met PlantCheck. Deze foto wordt dan doorgestuurd naar HLB en onze experts geven dan een indicatie van het probleem.
Heeft u PlantCheck nog niet op uw mobile telefoon? Deze App is simpel te downloaden in de Google Play Store en Apple App Store en is geschikt voor iPhone, iPad en Android. De App wordt u kosteloos aangeboden door HLB BV, research and consultancy in agriculture. 

Lees meer
 

Lastige AM-populaties alleen via Rassenkeuzetoets te beheersen

rassenkeuzetoetsHLB voert al jaren als één van de weinige laoratoria de z.g. AM rassenkeuzetoets uit. Dit is een toets waarbij de virulentie van aardappelcystenaaltjes op een praktische en betaalbare manier in beeld wordt gebracht. Door de cystenvermeerdering op diverse aardappelrassen te meten, kan worden voorspeld welke aardappelrassen wel en niet geschikt zijn voor het betreffende perceel waar de cysten uitgehaald zijn. 

Lees meer
 
 
     
--
- message
--
Powered by AcyMailing