Nieuwsbrief 3 - 2013

mail
           
  Nieuwsbrief 3 - juni 2013  
 
 

K gebrek in aardappelen

KaliumVorig jaar kwam op veel aardappelpercelen kaliumgebrek voor. Ondanks dat er wel grondmonsters waren genomen en er voldoende was bemest zagen we regelmatig kaliumgebrek. Na bladanalyse bleek inderdaad dat er onvoldoende kalium in het blad aanwezig was.

In algemene zin zijn er een aantal mogelijke verklaringen voor K gebrek:

Lees meer 
 

 

Aanmelden bestrijdingsmaatregelen bij nVWA

nattegrondontsmVoert u dit jaar een bestrijdingsmaatregel uit op een  officieel met AM besmet terrein, maar heeft u het nog niet aangemeld? Meld het dan nog zo spoedig mogelijk aan bij nVWA.  De meest voorkomende bestrijdingsmaatregel die wij als HLB opmerken in de praktijk is de teelt van resistente consumptieaardappelen. De maatregel moet echter officieel voor 1 juni worden aangemeld. 

Lees meer
 

 

Euroblight: Europese samenwerking Alternaria onderzoek

EuroBlight1Van 12 tot 15 mei vond op Cyprus de 14e bijeenkomst van EuroBlight plaats.  Onderzoekers, gewasbescherming firma's, handelshuizen en adviseurs komen samen om de nieuwste resultaten te bespreken in het onderzoek naar de bestrijding van Phytophthora en Alternaria in aardappelen.Lees meer
 

 

Teelttips

PI12Onregelmatige opkomst aardappelen 
Dit seizoen is de opkomst van aardappelen over het algemeen onregelmatig. Mogelijke oorzaken hiervan zijn:

Lees meer

Phytophthora. Op verschillende plaatsen in het gebied is Phytophthora gecontateerd en de oorzaken zijn waarschijnlijk verschillend van aard (oösporen, pootgoed en opslag). 

Lees meer
 

 LeafSpotseizoen 2013

leafspot2Het LeafSpot seizoen gaat weer van start. Uit het buitenland is al een eerste monster binnengekomen.  Oude petri-schalen van vorig jaar kunt u beter niet meer gebruiken omdat de voedingsbodem niet zo lang goed blijft. Nieuwe pakketten met schaaljtes kunt u bestellen bij HLB: via info@hlbbv.nl of telefonisch 0593-582828. Pakketjes bij voorkeur koel bewaren. Voor meer informatie over LeafSpot kunt u contact opnemen met Geert Horlings: g.horlings@hlbbv.nl of telefonisch 06-53533266
Lees meer

 

 Uitgelicht

Masterplan Mineralenmanagement        Lees meer

Heeft u PlantCheck al geprobeerd?       Lees meer  

 

 
     
--
- message
--
Powered by AcyMailing