Nieuwsbrief Oktober HLB

mail
           
  Nieuwsbrief HLB - Oktober 2017  
 
 

 

AM in Veenkoloniën

Alle aardappeltelers in het zetmeelaardappelgebied hebben wel iets gehoord van nieuwe virulente aardappelmoeheidspopulaties. Een aantal telers is al zeer actief hiermee bezig. Voor het veenkoloniale gebied heeft HLB een subsidie project lopen waarin telers intensief op het gebied van AM kunnen worden begeleid. Hiervoor kunt u zich nog steeds aanmelden!

AMveenkolonin

Maar of u nu mee doet in dit advies project, of zelf de beslissingen wilt nemen, het  belangrijkste is en blijft dat u de AM situatie van uw percelen in beeld heeft. Door direct na de teelt van aardappelen uw grond op AM te bemonsteren heeft u zicht op de hoogte van de AM besmetting voor de volgende teelt en u kunt zien wat het laatst geteelde ras met de AM besmetting heeft gedaan. 

Lees meer.

 

Data bodemanalyse sneller in huis

Handscanner

Onlangs introduceerden het agrolaboratorium HLB in Dronten en bodemtechnologie-ontwikkelaar SoilCares in Wageningen twee nieuwe innovatieve manieren van bodemonderzoek die de aardappelteler, meer betrekken bij de bodemanalyse. Het gaat om een handscanner waarmee elke teler zelf in een mum van tijd een bodemanalyse kan maken. Daarnaast is er nu Lab-in-a-Box (LiaB). Dit betreft een bodemanalysemethode waarmee zonder gebruik van chemische stoffen in twee uur een door de boer zelf gestoken en opgestuurd bodemmonster volledig en nauwkeurig is door te lichten. 


 

Lees hier het hele artikel in Aardappelwereld.

 

HLB toetst nieuwe aardappelrassen van Den Hartigh

9c4874ba4f7e8c0ec0ce9f6271cafd5d 778x427

 Omroep flevoland schenkt extra aandacht aan de agrarische sector in de provincie. Jacob Eising , veredelaar van aardappelrassen van Den Hartigh in Emmeloord werd deze maand in beeld gebracht. Het doel van veredeling is om goede eigenschappen in een bestaand ras te krijgen, hierbij krijgt de veredelaar ondersteuning vanuit HLB

HLB toetst de rassen in ontwikkeling op resistenties van ziektes, maar onderzoekt ook aardappelmoeheid en aardappelcysteaaltjes. Op Omroep Flevoland is de samenwerking tussen veredelaar Den Hartigh en HLB te zien tijdens de vierde fase in de ontwikkeling naar nieuwe aardappelrassen.

 

Bekijk hier de video van Omroep Flevoland.

 

HLB'er Geert Horlings benoemd als deskundige in commissie van fonds Leefbaarheid Flevoland

Geert horlings van HLB is 22 september 2017 door gedeputeerde Ad Meijer officieel benoemd. Deze adviescommissie gaat de aanvragen voor het Fonds Leefbaarheid beoordelen en zal dan een advies uitbrengen aan Gedeputeerde Staten over het mogelijk toekennen van subsidie uit het fonds. Het is nog tot eind oktober 2017 mogelijk om aanvragen voor het  Fonds Leefbaarheid in te dienen. 

Lees meer.

Leefbaarheidfond.okt.2017 2

 
     
--
- message
--
Powered by AcyMailing