• hlb_03

  hlb_03

 • hlb_04

  hlb_04

 • hlb_01

  hlb_01

 • hlb_02

  hlb_02

 

Voor ons administratief team in Wijster zoeken wij een:

Administratief medewerker        (MBO, Parttime / Fulltime)

 

Wat ga je doen?

Als (beginnend) administratief medewerker bij HLB in Wijster verricht je ondersteuning bij diverse administratieve en secretariële werkzaamheden. Hierbij moet je denken aan het archiveren, controleren, corrigeren, invoeren van (sub)administraties. Je moet hierbij flexibel zijn, accuraat werken, zaken goed structureren en prioriteiten kunnen stellen. Ook wordt er verwacht dat je ook onder druk accuraat werkt. Je werkt in een team van administratief medewerkers, die jou opleiden en begeleiden.

Wat vragen wij van jou?

 • MBO diploma
 • Nauwkeurigheid en kwaliteitsbesef
 • Collegialiteit en een positieve instelling
 • Ervaring met MS office pakket
 • Kennis van Account View of Filelinx is een pre

Wat mag je van ons verwachten?

 • Een contract 32, 36 of 40 uur per week voor de periode van 1 jaar, met uitzicht op een vast dienstverband
 • Ruimte voor het leren van nieuwe vaardigheden en administratieve taken
 • Een marktconform salaris

Nog even kort informatie over ons:

De HLB Groep, met de bedrijven HLB en De Groene Vlieg, ontwikkelt voortdurend nieuwe kennis op het gebied van plant- en bodemgezondheid en past deze toe in de gehele agroketen. We zijn praktisch, betrouwbaar en innovatief. We maken de meest actuele kennis bruikbaar en toepasbaar voor de teler, door onze unieke combinatie van onderzoek, diagnostiek, advies. Met een medewerker-mix van ruim 130 onderzoekers, adviseurs, wetenschappers, analisten en veldmedewerkers vormt we een perfecte brug tussen wetenschap en de praktijk.

 

Informatie en sollicitatie:

Voor meer informatie over de vacature kun je contact opnemen met Daniëlle Gram (tel 06-53814247) of e-mail Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!.

Jouw motivatie en C.V. kun je tot uiterlijk 30 juli 2020 mailen naar Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!

 

 

 

Als gewasbeschermingsonderzoek bij HLB BV doet Weijnand Saathof al decennialang onderzoek naar aaltjes en de beheersing daarvan. Het vergroenen van de gewasbescherming maakt zijn vakgebied alleen maar leuker, vindt hij. Hij is ervan overtuigd dat de bollensector met een combinatie van maatregelen ver kan komen. "Al moet je blijven opletten. Ook Tagetes kan bepaalde aaltjes vermeerderen."

 

Lees hier het artikel, september 2018.

Akkerbouwers Dirk Jan Beuling uit Eerste Exloërmond en Frans Wigchering uit Oud Annerveen zijn de initiatiefnemers van het Praktijknetwerk Duurzame Bietenteelt door pH-precisie. Op 13 juni maakten we een rondje over hun percelen om de bieten te bekijken.


Als over het perceel Douwes van Frans Wigchering lopen, zijn we het er gauw over eens: deze bieten (ras Corvinia) doen het best. ‘We konden op 20 maart zaaien’, vertelt Frans, ‘en daarna hebben ze meteen volop geprofiteerd van de vroege lente. In de eerste week van juni hadden ze het veld al vol, dat is zo’n veertien dagen eerder dan vorig jaar’. De hevige regenbuien die eind mei op veel plaatsen problemen gaven in Drenthe en Overijssel, misten Oud Annerveen op een haar na. ‘Eén keer hebben we 55 millimeter in één weekend gehad. Dat was nét niet teveel’, aldus Frans.


Hoewel Douwes een groot perceel is – de bieten nemen alles bij elkaar zo’n 70 hectare in beslag – is de stand van het gewas mooi egaal. Eigenlijk wel bijzonder, als je bedenkt dat dit stuk nog niet zo heel lang geleden uit wel twintig kleine akkertjes bestond. Wigchering constateert tevreden dat de perceelsverbeteringen die in de afgelopen jaren zijn uitgevoerd, kennelijk goed hebben gewerkt. ‘Voor het praktijknetwerk Duurzame Bietenteelt hebben we gedetailleerde analyses en bodemscans van dit perceel laten maken’, legt hij uit. ‘De belangrijkste verschillen die we daarbij hebben gevonden, waren de natuurlijke variaties in lutum, organische stof en pH. Van oude structuurproblemen, sloten en paden was eigenlijk niets meer terug te vinden. Mooi om dat te zien. Normaal zouden we dit perceel veel minder nauwkeurig hebben onderzocht, maar nu hebben we de bevestiging dat we op de goede weg zijn.’


De keerzijde van deze medaille is dat dit perceel achteraf gezien misschien wat minder geschikt is voor een onderzoek naar precisietoepassingen van kalk. Uit de analyses bleek dat de pH op het noordwestelijke deel 4,7 bedroeg tegen 5,2 op de rest van het perceel. ‘Dat is maar een kleine variatie, en bovendien komen deze getallen voor ons bouwplan al heel aardig in de richting van de streefwaarde’, aldus Wigchering. ‘We moesten dus wat voorzichtig zijn met onze kalkdosering. Uiteindelijk heeft Bos Agra uit Bedum afgelopen winter tussen 0 en 18 ton Betacal per hectare verspreid.’


Op dit moment lijkt de gelijkmatige stand van het gewas de juistheid van deze keuze te bevestigen. Over een paar maanden, als er bij de oogst opbrengstanalyses kunnen worden gemaakt, zullen we het zeker weten.


Bij Dirk Jan Beuling was de uitgangssituatie vergelijkbaar: ook op het perceel 1819 werden hoge pH-waardes gevonden, van ongeveer 5,2. Op één strook, waar de pH iets lager lag, is in het voorjaar  Ankal uitgereden. Daarvoor werd een kalkstrooier van Weco uit Borger gebruikt, waarmee variabel gedoseerd kan worden. ‘Het kostte wel de nodige tijd en moeite om de strooier en de software goed op elkaar aan te passen’, zegt Beuling. ‘Uiteindelijk is het allemaal prima gelukt, maar het was tot het laatste moment spannend of het op tijd klaar zou zijn. Toen de kalk erop lag was het net een dambord, met al die verschillende doseringen.’


De bieten, ras Hollandia, werden op 23 maart gezaaid en maakten eveneens een goede start. Helaas kreeg Eerste Exloërmond in de regenperiode in mei wél de volle laag. ‘We hebben alles bij elkaar zo’n 200 millimeter in twee of drie weken gehad,’ herinnert Beuling zich, ‘en één keer een stortbui van 48 millimeter in een half uur.’


Het is dus geen wonder dat de regen zichtbare sporen in het gewas heeft achtergelaten: van de 30 hectare is naar schatting zo’n 10 procent beschadigd geraakt. ‘Vooral op de perceelsgedeeltes met een minder goede structuur kon het water niet snel genoeg weg. Daar hebben plassen gestaan, is stikstof naar diepere lagen weggespoeld en werden de bieten aangetast door de bladvlekkenziekte Ramularia’, vertelt Beuling. Een pluspunt is dat het nog wel gelukt is om de onkruidbestrijding volgens schema uit te voeren. Ook constateert Beuling dat het gewas zich nu weer herstelt: ‘Op de langste dag hebben ze het veld wel vol, ’zegt hij. ‘Helaas zal dit perceel in 2014 wel geen tien meer scoren, ik hou het voorlopig op een zeventje.’ Ondanks de extreme regen is dat gelukkig dan toch nog een dikke voldoende.


Marleen Lamain, 19 juni 2014

         

Uitnodiging lancering PlantValue                                                                       

 

 

Op 29 juni vindt de officiële aftrap van het PlantValue consortium plaats in aanwezigheid van gedeputeerde Henk Jumelet van de provincie Drenthe. Wij nodigen u van harte uit om dit moment bij te wonen.

 

Wat is PlantValue?

PlantValue is een platform dat zich richt op het creëren van een concurrerende en duurzame akker- en tuinbouw door middel van de totale en zo hoog mogelijke verwaarding van de plant. Dat betekent dat er een meerwaarde wordt gecreëerd voor plant gerelateerde stoffen waardoor er op een duurzame manier economisch perspectief wordt geboden aan (agro-)ondernemers. Hiervoor richt PlantValue zich op het ontwikkelen van projecten die zijn gerelateerd aan vier aspecten van de plant en plantinhoudstoffen:

 • Plantinhoudstoffen: hoe kan de opbrengst van inhoudstoffen worden vergroot en toegepast?
 • Medicinaal: welke planten(stoffen) kunnen bijdragen aan de gezondheid?
 • Biociden: welke natuurlijke stoffen uit planten kunnen plantenziektes bestrijden?
 • Verwaarden van reststromen: hoe kan zoveel mogelijk waarde worden gehaald uit de resten van een plant?

 

Consortium leden PlantValue

HLB, Macrophylla (Cees Ruhé), Ecostyle, Louis Bolk Instituut, Bioclear earth

 

Programma

 • 9.30 uur           Inloop
 • 10.00 uur         Opening gedeputeerde Henk Jumelet
 • 10.15 uur         Korte pitches HLB, Ecostyle, Louis Bolk en Bioclear earth
 • 11.00 uur         Bezoek aan het proefveld naast HLB
 • Rond 11.45 uur Einde

 

Locatie

HLB, Kampsweg 27, 9418 PD Wijster. Parkeren kan op locatie.

 

Aanmelden

U kunt u aanmelden door een e-mail te sturen naar Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!. Het staat u vrij om deze uitnodiging door te sturen naar geïnteresseerden in uw netwerk.

 

72 ap476439.jpgWanneer telers en adviseurs met afwijkende planten in het veld geconfronteerd worden is het lang niet altijd duidelijk waar de oorzaak ligt en kan het stellen van een betrouwbare diagnose soms behoorlijk lastig zijn. PlantCheck van HLB kan hierbij een handig hulpmiddel zijn. Voor een eerste check stuurt u met de app een foto naar HLB. Hier zal een expert op het gebied van plantenziekten met u meekijken en zo snel mogelijk contact met u opnemen voor informatie en advies.
Dit voorjaar is de app voor het eerst in gebruik en veel adviseurs en telers hebben via de app al menig check gedaan. Dat het aanslaat blijkt uit het feit dat het zelden bij een eerste check blijft maar dat meerdere Plantchecks volgen.
Ook in het buitenland blijkt belangstelling te zijn voor deze diagnose service en op dit moment wordt er gewerkt aan de verschillende vertalingen van PlantCheck.
Met PlantCheck kunt u naast symptomen van ziekten en gebreken op planten ook symptomen op bollen, knollen of wortels fotograferen.

De app is geschikt voor zowel Android als voor iOS (iPhone).
Voor meer informatie over PlantCheck kunt u contact opnemen met HLB.

Laatste Tweets

HLBbv RT @TTjarda: Beoordelen op 1,5 m afstand. Als het binnen niet past, dan maar buiten. ⁦@HLBbvhttps://t.co/3wEePXMD7G
HLBbv Gisteravond was de afsluiting van het project PlantValue. Met de relatie tussen #plantgezondheid, #gewaskeuze en (k… https://t.co/kv4C7ywvVJ
HLBbv Morgen zijn we met een stand aanwezig in @t_voorhuys in #Emmeloord op de Peendag, we staan u graag te woord! #peenhttps://t.co/9hBox7ECBR

 

 

   
© 2012 - Designed by CommPro Automatisering