• hlb_03

  hlb_03

 • hlb_04

  hlb_04

 • hlb_01

  hlb_01

 • hlb_02

  hlb_02

HLB Demodag

 

‘Met de kop in het zand’

 

Beste teler(s),

 

Een gezonde bodem is de basis voor de akkerbouw van de toekomst. Daarom wordt het monitoren en verbeteren van de bodemkwaliteit steeds belangrijker! Het HLB biedt verschillende bodemonderzoeken aan, maar werkt daarnaast in verschillende projecten mee om nog meer kennis op te doen over de bodem.

 

Graag nodigen wij u uit voor de HLB demodag ‘Met de kop in het zand’ bij Boerenbedrijf Beuling, 1e Exloërmond 115 te 1e Exloërmond. Hierbij zullen wij uitweiden over twee van onze bodemprojecten gevolgd door een bezoek aan de bouwplan demo die al sinds 2008 op het bedrijf van de familie Beuling ligt.

 

Het project ‘weerbare bodem’ is gericht op het goede bodemleven. In dit project gaan we op zoek naar de relatie tussen goede aaltjes, bacteriën en schimmels en de ziekteweerbaarheid van de bodem om uiteindelijk indicatoren te ontwikkelen waarmee de bodemkwaliteit in beeld kan worden gebracht. Voor dit project is een bouwplan demo aangelegd. In deze demo is gevarieerd in de organische stof opbouw waarbij tot 2020 een standaard veenkoloniaal bouwplan werd gehanteerd. Sinds dit teeltjaar ligt er een alternatief bouwplan op waarin uien en veldbonen zijn opgenomen. Tijdens een presentatie zullen de resultaten van het proefveld van de afgelopen jaren worden gedeeld, waarna er een bezoek kan worden gebracht aan het demoveld.

 

Daarnaast zal er een presentatie worden gegeven over het project ‘basispakket precisielandbouw’. Dit project richt zich op het gebruik van bodemkaarten welke gebruikt kunnen worden voor precisielandbouw. Hierin staat het product Lab-in-a-Box (LiaB) centraal waarmee onder andere de pH, organische stof en micro- en macronutriënten in beeld worden gebracht aan de hand van een gridbemonstering. De resultaten kunnen voor verschillende doeleinden in de teelt worden gebruikt zoals variabele pootafstand, bemesting, bekalking en de inzet van bodemherbiciden. 

 

Om de corona maatregelen in acht te houden wordt er gewerkt met een aanmeldformulier.  U kunt zich via de link: Klik hier! aanmelden voor één van de drie groepen. Als u met meer dan 1 persoon komt, kunt u dit ook aangeven in het formulier.

 

Groep 1: 09:00 – 10:30

Groep 2: 11:00 – 12:30

Groep 3: 13:00 – 14:30

 

Nog even in het kort:

Wanneer: woensdag 23 juni

Hoe laat: 09:00; 11:00 of 13:00

Waar: Boerenbedrijf Beuling 1e Exloërmond 115 te 1e Exloërmond

Inschrijven: Klik hier!

 

We hopen jullie de 23e te zien!

 

Met vriendelijke groet,

 

Namens het HLB

Hilde Coolman, Anja Kombrink, Luuk Heling, Ben Seubring, Anne Kippers en Sanne Graafstra

Demodag - ‘Onkruidbeheersing van de toekomst’

 

ImageOp vrijdag 11 juni a.s. organiseert het HLB een demo- en discussiedag met als thema ‘Een nat voorjaar; onkruidbeheersing 2021’. Het doel van de dag is om te discussiëren en demonstreren hoe onkruid op een mechanische manier aan te pakken.

Iedereen heeft ervaring met de hoge onkruiddruk van de zand- en dalgronden. Zelfs met de huidige herbiciden is het al een uitdaging om de gewassen schoon te houden. Toch worden we nu al uitgedaagd om het gebruik van herbiciden te verminderen. Op onze demovelden hebben we inmiddels veel geleerd en die expertise willen we graag met u delen.

Dit voorjaar heeft het HLB voor het tweede jaar op rij een aantal demovelden in de vorm van stroken aangelegd in aardappelen en suikerbieten op zand- en dalgronden. Het doel is om te kijken wat de basisvoorwaarden zijn voor een goede onkruidbestrijding. Mechanisch, chemisch en een combinatie van beide. Ook zijn een aantal werkwijzen onderzocht en uitgeprobeerd die dicht bij de huidige praktijk liggen. Dit voorjaar is compleet anders dan voorjaar 2020 door de vele regen die de afgelopen maanden gevallen is. Mede daardoor is een andere aanpak nodig (geweest) dan vorig jaar. Mechanisch onkruid bestrijden vraagt om goede voorbereiding en perfecte timing, zeker met wisselvallig weer. Graag willen we u de resultaten laten zien in het veld met de gebruikte machines en natuurlijk hierover met u in gesprek gaan.

 

Programma:

 • Ontvangst met koffie
 • Presentatie
 • Bezoek aan een demoveld
 • Uitleg aanwezige onkruidbestrijdingsmachines

 

Het programma duurt ongeveer 1,5 uur en wordt gerealiseerd in groepen.  De rondleidingen starten om 10.00u, 13.00u en 15.00u.

 

Meld u aan met het aanmeldformulier Klik hier!
Aanmelden kan tot woensdag 9 juni.

 

Locatie: Bosweg (zuidzijde N381), Witteveen (Klik hier! voor de locatie via Google Maps)

Afbeelding met kaart

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

We hopen u te zien op vrijdag 11 juni!

 

 

Vriendelijke groet,

HLB Wijster

(Luuk Heling, 06 – 1518 2516)

 

 

Corona maatregelen:
Wij hanteren de maatregelen zoals deze afgegeven zijn door het RIVM.
Dit houdt voor u en ons in dat:
-	Wij houden ons aan 1,5 meter maatregel.
-	Bij bijeenkomsten in het veld hanteren we een maximum groepsgrootte van 30 personen.
-	Aanmelden voor de dag is verplicht.
-	Wij stellen hygiënemiddelen zoals desinfecterende handgel beschikbaar op locatie.

 

 

 

 

 

 

 

 

https://europa.eu/european-union/sites/europaeu/files/docs/body/flag_yellow_low.jpg Het project ‘Toekomstbestendige beheersing van onkruid en aardappelopslag in de Veenkoloniale akkerbouw’ is een samenwerking tussen HLB, Wageningen Research (Bu Open teelten) en Agrarische Natuur Drenthe. Het project is tot stand gekomen met steun uit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.

In bijgevoegd document vind u de eerste nieuwsbrief rondom de steriele insecten techniek (SIT) van 2021.

Hierin staat onder andere de werking van de SIT op de uienvliegdruk uitgelegd, maar verder vindt u ook informatie over het belang van monitoring en wat u als deelnemer in 2021 van HLB – De Groene Vlieg mag verwachten.

 

Nieuwsbrief SIT April 2021

Fantastisch project om de bollenteelt verder te verduurzamen! Dit wordt uitgevoerd samen met telers, inwoners, partijen in de keten en verschillende overheden! 

 

Lees hier het persbericht:

Persbericht Drents proefproject verduurzaming bollenteelt

U kent hem wel, de uienvlieg. Dit insect kan veel schade aan uw uienpercelen veroorzaken. De Steriele Insecten Techniek (SIT) is een biologische manier van bestrijding van de uienvlieg. Wij bieden als enige bedrijf in Europa deze techniek aan onder de naam De Groene Vlieg. Wilt u weten hoe dit werkt? Bekijk het hier:

Hoe werkt de SIT

 Wilt u meedoen met de SIT? Neem contact met ons op via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of bel met 0321-317118.

Laatste Tweets

HLBbv RT @ANDrenthe: Afgelopen vrijdag hebben we een informatieve en druk bezochte #velddemo gehad bij @HLBbv met als thema ‘Een nat voorjaar; #o
HLBbv RT @DelphyNL: Op 8 juli PAvelddag zijn iig aanwezig Broere beregening, BO akkerbouw, Ecostyle, ICL, Poortershaven, Nemacontrol, Gejo Tradin…
HLBbv "Met de kop in het zand" Op woensdag 23 juni organiseert HLB een demodag bij het Boerenbedrijf Beuling in 1e Exloë… https://t.co/lQ3vS4UI51

 

 

   
© 2012 - Designed by CommPro Automatisering