• hlb_03

  hlb_03

 • hlb_04

  hlb_04

 • hlb_01

  hlb_01

 • hlb_02

  hlb_02

In zaaiuien wordt een zaadcoating met het insecticide fipronil toegepast in een dosering van 50 ml per eenheid van 250.000 zaden. Bij prei is dit hoger, namelijk 100 ml per 250.000 zaden. Met een zaadbehandeling in prei kan een aantasting door trips op het zaaibed worden tegengegaan, echter na het uitplanten van de prei op het productieveld kan een aanvullende gewasbehandeling tegen tabakstrips noodzakelijk zijn.  

Ervaring in zaaiuien is dat zaadcoating de aantasting van trips gedurende het seizoen niet kan voorkómen. Dat is ook niet zo vreemd, aangezien de meeste trips pas vóórkomen na begin juli, vaak ruim meer dan drie maanden na het zaaien. HLB heeft oriënterend onderzoek uitgevoerd in Flevoland en het zuidwesten van Nederland naar tripsaantasting tussen uienvelden met een insecticide zaadcoating en zónder. Rechts van de grafiek wordt voor ieder veld de voorvrucht genoemd.

 GrafiekTripsinuien

 

 

De eerste uitkomsten laten geen duidelijk effect zien van de zaadcoating op trips in de maanden juli, augustus en september. De getelde aantallen liggen bij gecoat en ongecoat zaad in dezelfde orde van grootte. De aantallen lijken meer afhankelijk te zijn van regio en uiteraard de weersomstandigheden, dan van de keuze voor wel of geen insecticide coating. De resultaten van een pottenproef toonden vergelijkbare resultaten. Planten met coating hadden eenzelfde aantal tripsen/plant  als planten zonder coating. HLB is van plan ook volgend jaar onderzoek te doen op het gebied van tripsbeheersing in uien, maar duidelijk is wel dat zowel bij velden met als zonder insecticide coating telers de tripsdruk goed in de gaten moeten blijven houden en zonodig aanvullende maatregelen moeten nemen om schade door trips te voorkomen. 

 

Lees hier het artikel uit Boerderij 20 oktober 2015

Lees hier het artikel uit Akkermagazine november 2015

 

 

Laatste Tweets

HLBbv Beworteling Wurzelbildung HLB https://t.co/vEBfbY6SpM via @YouTube
HLBbv RT @TTjarda: Beoordelen op 1,5 m afstand. Als het binnen niet past, dan maar buiten. ⁦@HLBbvhttps://t.co/3wEePXMD7G
HLBbv Gisteravond was de afsluiting van het project PlantValue. Met de relatie tussen #plantgezondheid, #gewaskeuze en (k… https://t.co/kv4C7ywvVJ

 

 

   
© 2012 - Designed by CommPro Automatisering