• hlb_03

  hlb_03

 • hlb_04

  hlb_04

 • hlb_01

  hlb_01

 • hlb_02

  hlb_02

De aantasting van uien door aaltjes is moeilijk voorspelbaar. Onderzoeks- en adviesinstelling HLB ontwikkelt daarom detectiemethoden voor de plantparasitaire nematoden die ook in de uienteelt een rol spelen.

 

Vanuit alle Nederlandse akkerbouwgebieden krijgen we van uientelers meer meldingen van schade van stengelaaltjes meldt Egbert Schepel van HLB. De ervaring leert dat dit aaltje op percelen snel om zich heen kan grijpen als de omstandigheden gunstig zijn.

 

In tegenstelling tot aardappelen en suikerbieten hebben uien geen last van cysteaaltjes. Het gaat alleen om vrijlevende aaltjes stelt Schepel. Kenmerk daarvan is de grote hoeveelheid waardplanten en de snelle vermeerdering. Ook zijn besmettingen meestal moeilijk voorspelbaar. Dat bij elkaar maakt deze aaltjes ongrijpbaar. 

Bij een juiste diagnose is in een bouwplan een en ander mogelijk voor een betere beheersing van probleemaaltjes zegt Schepel. Het heeft alls te maken met keuzes van gewassen of rassen in geval van aardappelen of groenbemesters om de vermeerdering van aaltjes te beperken. Ook kan na een goede bemonstering blijken dat bepaalde percelen gewoon niet geschikt zijn voor de uienteelt.

 

Lees hier het originele artikel uit Nieuwe Oogst, 11 maart 2017

Laatste Tweets

HLBbv Beworteling Wurzelbildung HLB https://t.co/vEBfbY6SpM via @YouTube
HLBbv RT @TTjarda: Beoordelen op 1,5 m afstand. Als het binnen niet past, dan maar buiten. ⁦@HLBbvhttps://t.co/3wEePXMD7G
HLBbv Gisteravond was de afsluiting van het project PlantValue. Met de relatie tussen #plantgezondheid, #gewaskeuze en (k… https://t.co/kv4C7ywvVJ

 

 

   
© 2012 - Designed by CommPro Automatisering