• hlb_03

  hlb_03

 • hlb_04

  hlb_04

 • hlb_01

  hlb_01

 • hlb_02

  hlb_02

Het HLB heeft mogelijkheden verkend om met inzet van minder chemie onkruiden te bestrijden in de akkerbouw in het Veenkoloniale gebied in Drenthe en Groningen. In deze regio is de onkruiddruk in het algemeen bijzonder hoog als gevolg van bodemeigenschappen. Dat maakt dat akkerbouwers sterk afhankelijk van chemie zijn om ze te bestrijden. Echter, chemische middelen brengen risico’s voor milieu en biodiversiteit met zich mee.

Om te verkennen of met inzet van minder chemie onkruiden bestreden kunnen worden, heeft het HLB demovelden aangelegd in aardappelen, suikerbieten en graan op dalgrond en zandgrond. Op de demovelden zijn stroken aangelegd waarin met minder chemie of met alleen mechanische methoden de onkruiden zijn bestreden. Het effect van deze onkruidbestrijding is vergeleken met de gangbare werkwijze.

In onderstaande filmpjes zijn enkele activiteiten te zien die uitgevoerd zijn in het voorjaar van 2020:

 

HLB - mechanische onkruidbestrijding - uitleg wiedeg

 

HLB - mechanische onkruidbestrijding in zomergerst

 

HLB - mechanische onkruidbestrijding in aardappelen

 

 

Dit project is een samenwerkingsproject van HLB, Wageningen University & Research en Agrarische Natuur Drenthe. Het project is tot stand gekomen met steun uit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.

Laatste Tweets

HLBbv Beworteling Wurzelbildung HLB https://t.co/vEBfbY6SpM via @YouTube
HLBbv RT @TTjarda: Beoordelen op 1,5 m afstand. Als het binnen niet past, dan maar buiten. ⁦@HLBbvhttps://t.co/3wEePXMD7G
HLBbv Gisteravond was de afsluiting van het project PlantValue. Met de relatie tussen #plantgezondheid, #gewaskeuze en (k… https://t.co/kv4C7ywvVJ

 

 

   

hurdur

© 2012 - Designed by CommPro Automatisering
 HLB - research and consultancy in agriculture